PDA

View Full Version : Still graphic bugs in ATI RADEON cards in 4.02



Kwiatos
12-20-2005, 04:46 AM
There are still graphic bugs with ati radeon cards ( 9800 pro ) which came with patch 4.XX. I tired many different ati drivers ( cat 5.5-5.12) and bugs still are. Im sure that before 4.XX everything was ok. I use perfect settings and certificated ati drivers (cat 5.12 actually)

There are 2 bugs:

1. Sky are becoming black when there is Me 262 on the map and when these planes is close to player.
See here:

http://members.cox.net/riknbkr330/ati-problem-winter.jpg

http://members.cox.net/riknbkr330/ati-problem-winter2.jpg


2. TEXT CORRUPTION (speed bar, chat text) - probably during flak or other ground explosions explosions

See here:

http://home.arcor.de/eldur/bilder/atibug.jpg


I use other users screenshots cause i dont ftp to put my own but i have the same type of anomalies.


If any have the same problem plz sing here.

Willey
12-20-2005, 05:36 AM
That was my pic, it's OK http://forums.ubi.com/images/smilies/16x16_smiley-happy.gif

So: Bump http://www.ubisoft.de/smileys/3.gif

Vipez-
12-20-2005, 10:01 AM
Bumb, indeed I feel the ATI-owners have been left outside alone http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_redface.gif I never had the blacksky-thingie, but TEXT CORRUPTION happens far to often.. I', hoping ati users will receive test graphics dll in the future, like nvidia owners have received http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_frown.gif

crazyivan1970
12-20-2005, 10:20 AM
First of all, nobody forgot about ATI users. Be patient folks.

This black skies bug...hmmmm it was present in one of 402 betas, we reported it and it was fixed in the next set. Strange that you still have it. I`ll let Yuri know.

73GIAP_Milan
12-20-2005, 12:37 PM
Hmmm..

not to be odd or something, but I have a

Sapphire Atlantis ATI Radeon 9800 Pro

and I don't have ANY of the ATI bugs mentioned on this forum, I don't have any trouble with my card at all..

I shall have a look if i can get the same odd things to happen as in the screenshots above, but i doubt it..

My drivers are the ones that came with the box:

Driver Packaging Version 8.062-040929a-018116C
CATALYSTâ"ž˘ Version 04.10
Provider ATI Technologies Inc.
2D Driver Version 6.14.10.6483
Direct3D Version 6.14.10.0263
OpenGL Version 6.14.10.4650
CATALYSTâ"ž˘ Control Center Version 1.0.1733.17262

Hope this helps out a bit http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif

Popey109
12-20-2005, 01:16 PM
~S~ Milan, we have the same card. it only happens with mine when bombs or large explosions go off...and than only for a few seconds. Easy to miss. mostly I'm just jealous of NV users getting all the eye candy http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_mad.gif I really like my ATI (easy drivers) but fill like I'm missing out http://forums.ubi.com/images/smilies/cry.gif may be time too go NV http://forums.ubi.com/images/smilies/35.gif (I hate NV drivers)

Hawgdog
12-20-2005, 03:09 PM
ATI drill:
Grab your ankles.


I get weird patches in the sky odd colored.

hobnail
12-20-2005, 03:18 PM
ATI 9800Pro 128mb

I've had text corruption once but that's about it.

What version atioglxx.dll, if any, are you using in the FB folder?

56th BMAC
12-20-2005, 04:23 PM
I have the same problem as Hawgdog, but nothing else is wrong with my old 9700 Pro running Cat 5.12 drivers. http://forums.ubi.com/images/smilies/16x16_smiley-indifferent.gif

vocatx
12-20-2005, 04:53 PM
X800 card here. I've had the blocky text on numerous occassions. It seems to be map specific. If you open the console and see a reference to "Bad Water", you will most likely see the text corruption occur when there is a large explosion anywhere on the map.

I've never had the black sky, but I've had psychodelic clouds before.

VF-51-Dart
12-20-2005, 04:53 PM
Seeing the same thing with both my old 9600xt and now my new PCIe X850XT. Not the black sky thing, but still get the text corruption and wierd box thing in the sky.

Willey
12-20-2005, 05:35 PM
I never had the black one - but I never flew 262s with others due to the lack of servers that have jets in.
Yes, the text corruption & "skybox" bug just appears while something big is going off on the ground - bombs, artillery shells, ship artillery shells etc, and just for a short period of time. Occassionally, it gets even worse. 2 days ago I had something like a tan "shield" just in front of my windscreen that obscured everything beyond it while some tanks were burning with big smoke stacks. It's just a series of different errors that occur under the same circumstances.

As for the ATi vs nVidia thing, I just don't like that these water effects use Vertex Texture Prefetch, which is not a standard Shader 3.0 function, just something GeForce-ish. X1800s can't render this http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_frown.gif - but I hoped for. Other than that I don't like nV driver policy. Yes, they may have less problems, but they rarely release a new official driver. I might get problems with ATi drivers easier, but in most cases I'm sure it takes not more than a month to have a solid fix in the next driver set. And still, the ATis have a lot better 2D image. Nothing special for gaming, but one can really see the difference. I upgraded from a GF3 to a 9800, and I said "wow" already while I first saw just my desktop. I can't tell the exact difference, but there is one.

Kwiatos
12-20-2005, 06:18 PM
I have black sky on Berlin map (online) when Me262 was close to me.

VW-IceFire
12-20-2005, 08:43 PM
On occasion I've seen the the text corruption problem...but not the other ones. R9700Pro 5.7 here.

Tater-SW-
12-20-2005, 08:44 PM
I have a 9800 pro and I see these little black dots here and there opposite the sun side of the sky. Think they might be a bug on a cloud shadow.

tater

LEXX_Luthor
12-20-2005, 09:07 PM
9800Pro. I saw the -262 black sky on IanBoy's New Euro dogfight shooter map, flying off the map edge to explore the new base texture and look back and sky was black -- everytime I looked back toward the "official" map. It may be those dang Building Objects overpopulating Oleg's maps lol. I hate those things. http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_biggrin.gif I *might* have fixed it somehow (possibly) and I don't recall it bothering me again. Don't recall what I did, if anything.

Hawgdog
12-21-2005, 07:14 AM
shoulda mentioned 9800XT 256
I use the latest drivers, tried the Omega's. I may start trying the older driver sets, what a pain.
I didnt realize the game was optimized for NV cardsets when I purchased this one...to play the game.
I also get weird geometric annomoly's all over that last just for a second or two as I'm flying.

Deedsundone
12-21-2005, 12:24 PM
[QUOTE]Originally posted by 73GIAP_Milan:
Hmmm..

not to be odd or something, but I have a

Sapphire Atlantis ATI Radeon 9800 Pro

and I don't have ANY of the ATI bugs mentioned on this forum, I don't have any trouble with my card at all..
QUOTE]

Funny thing,I got that brand and card too and have never seen any anything like that yet.I do get a flashing (only visiable when turning and such) black stripe above upper right corner of the Ju87 dashboard,but maybe thatâ´s universal.
http://i25.photobucket.com/albums/c84/S-8/ju87.jpg

hobnail
12-21-2005, 02:58 PM
That stripe has been there since the very first moment of the Stuka's inclusion in IL2.

73GIAP_Milan
12-21-2005, 04:30 PM
Okay, i tried to reproduce all the stuff above but i am NOT getting any result. My 128MB ATI card as stated above runs fine and i see absolutely no graphical oddness of any kind.

I run my IL2FB/PF on Perfect mode.

I tested all the Ju87 Stuka variants but there is no stripe or anything http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif

And NO i have absolutely no supercomputer..
Just an Intel P4 3.2 Ghz
Asus P5P800S Mainboard
512 Corsair DDR Ram and the Sapphire Atlantis ATI Radeon 9800 Pro 128MB videocard as stated above, with the boxed drivers it came with.

I have my Xmas hollidays now so the upcoming days i will test it all out a bit more..

Do these graphical bugs appear any time or are there more specific conditions, like only Online or Only offline??

Monson74
12-22-2005, 12:42 AM
Originally posted by Hobnail:
That stripe has been there since the very first moment of the Stuka's inclusion in IL2.

This bug is also present in the P-40B & C models, the F4F-3 & the Ki-43s. Oleg has replied to me in an email that it's caused by inaccuracies in the video drivers (both Nvidia & ATI) when AA is used & there's no way he can fix it - he would have to make new cockpits for those planes from scratch. I think he said it's the "joints" in the 3D model becoming visible or something like that. http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif

Willey
12-22-2005, 04:48 PM
Just leave AA off there http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_biggrin.gif

anasteksi
12-23-2005, 11:47 AM
i dont have any problems with my 9800pro256... i've got cat 5.13

here is my configs:
http://koti.mbnet.fi/scroll/harot/il2cfg.html

Willey
12-24-2005, 04:44 AM
Bump http://www.ubisoft.de/smileys/3.gif

LeOs.K_Walstein
12-27-2005, 02:55 AM
Here is something to think about: I run this game with ATI RADEON 9100. People have asked me years ago wether or not that even runs the game at all. My answer is that it runs the game relatively well.

Before the new fly model I could use very high resolutions and enjoy the high quality of the scenery. Along with the enhanced weather ( new FM) I had to turn down the quality of the picture but still it works and it works well.

I wonder if the ATI 9100, (former ATI 8500, then renamend -9100) was some kind of a top achievement among ATI videocards. I donâ´t know much about these things but I know that I have heard and red a lot of whyning on these forums conscerning ATI videocards.

With the Me 262 I have had same type of a problem: Occassionally the colour of the aeroplane itself disappears form the hull and parts of the wing. As the position of the Me 262 changes a bit, the colours come back.

I hope we will get rid of these kind of problems as time elapses and a new, high quality standard would be established in the busines. I hope that in 5-10 years we could forget about graphig issues, but I`m afraid that this is to remain as a dream...!

Happy new year,
Wallstein

WWSensei
12-27-2005, 06:45 AM
X800 here and occasionally get the distorted text but not the others. And like someone said the distorted text seems to be map related as it doesn't happen all the time. It also happens very quickly and since I only display a single line of text it doesn't really bug me.

Might be advisable to list what Video options you've selected in the Video tab of IL2Setup. A couple of those switch combos can have a significant effect on visuals.

FA_Kook
12-27-2005, 09:05 AM
I get the blocky text also on perfect mode with x850xtpe and 3.2P4.
Ocasionally when a plane goes into the drink the splash(outward on the waters surface) created is like a big long and narrow diamond which stays there for a longer than normal amount of time. I also have seen psychadelic sky but only when the vid card is overclocked.

Iron_Hand1
12-28-2005, 11:48 AM
ok a little bit of a curveball, I get the black skies to when hosting a coop with a ME262 in it.
The difference is I have an Nvidia 6600gt in right now....lol
doesn't happen everytime, but happens more than half the time. Sorry no saved screenshots on this....I was just reading the forums and recognized that I was having the same problem so wanted to add my 2 cents.

S~

Kwiatos
12-28-2005, 02:11 PM
So black sky with 262 is not only ati bug? It seemed that that is 4.XX version bug.

Nubarus
12-28-2005, 04:46 PM
Originally posted by anasteksi:
i've got cat 5.13

?????????

gates123
01-05-2006, 12:31 PM
I had a 9800 pro and got both the 262 black screen and text corruption problems. Built completey new box with a ati x800 and same thing still happens. Come on lets get this fixed!!!

Kwiatos
01-05-2006, 02:53 PM
any news about fix these problem in next patch? I hope 1C and Oleg are aware about these problems!

gates123
01-05-2006, 06:20 PM
I've sent screenshots and configs to Yuri about 5 months ago but since they can't recreate it on their end it's still not fixed. New .dll's didnt work either. http://forums.ubi.com/images/smilies/cry.gif

Kwiatos
01-06-2006, 04:22 AM
not good news http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_frown.gif

Kwiatos
01-26-2006, 07:57 AM
any tried new ati dll and check if these bugs are fixed?

crazyivan1970
01-26-2006, 10:20 AM
No, they not fixed yet Kwiatos.

MystiqBlackCat
01-26-2006, 11:07 AM
Whew im not the only one lol.

I have a new ATI X850 Pro AGP, and with all the drivers I have tried I get something similar occasionally. The current clouds turn black and solid and "stick" to my screen, moving with my view and it eats up my RAM so fast that sometimes I have to manually restart the PC. I have also seen the Text corruption. This has only happenend online, a few times in Spitsv109s server and last night it happened on my squads new server after I had landed and we were discussing squad stuff.

PC Specs:
P4 2.26 Processor
1024 MB RAM
120 GB Hard Drive
ATI X850 Pro w/ Catalyst 6.1 Drivers (have tried earlier with same result
Audigy Gamer Pro Sound card
Flat Screen 17" LCD monitor

crazyivan1970
01-26-2006, 11:28 AM
I get that too, but only with Me-262 around or when i am flying one. As weird as it sounds.

Kwiatos
02-05-2006, 04:16 PM
I wonder if it would be fixed or not soon? 1C know about these? Any info?

VW-IceFire
02-05-2006, 09:35 PM
Just to modify what I had said before...I'm currently experiencing a hard lock issue where the graphics card completely locks now. Since that started happening I now have corrupted text and graphics problems (identical to the images above) whenever a bomb or rocket goes off on the ground. Sometimes even crashing aircraft do it.

LT.INSTG8R
02-06-2006, 06:56 AM
When I used to run my 9800Pro I did have the black sky issue with the 262 and this was with straight FB 1.22 in DF servers(used to drive me NUTS!)I am now on an X800XT and tho I have not been near any 262's online I have been with offline(NWE Campaign in a Spit) and when I came up against the 262's that first time I thought to myself"uh oh here comes the black screen!" but it didnt happen.
The Blocky Text Bug has persisted forever and even the last few weeks I have seen alot more when doing Co-ops and I am using the Test .dlls (tho not sure which set at this moment)

pettera
02-06-2006, 08:07 AM
I have both problems: Black flickering when Me262 is around and corrupted text during explosions.

The weird thing is that it only happens on some maps online.

Using X800XT. No big deal but makes you wonder...

Petter

WOLFMondo
02-06-2006, 10:16 AM
I get the blocky text very occasionally, a few times in a year. Other than that no issues at all. Got an X800XT Pci express, using the latest drivers.