PDA

View Full Version : Hell-o! I'm new and need help with patching/playing online



Niklert
02-09-2008, 06:09 AM
I just bought Il2 complete series(PF+FB+AEP) and IL2 1946. I have learned the basics of flying, and found the love of flying the Stuka. So.. ok you can call me a Stuka pilot.. And now I feel I'm ready to kick some *** on internet playing!
So I need some help with getting started with playing online. I don't know about any servers etc. need some help ;p Thank you.

FoolTrottel
02-09-2008, 06:29 AM
Welcome here!

Most people use the Hyperlobby Client (http://hyperfighter.sk) for online play...

Reading this may be of help too: A Nugget's Guide To Getting Off The Ground.. (http://forums.ubi.com/eve/forums/a/tpc/f/23110283/m/9121094645) as it also deals with getting online!

Have Fun!

HotelBushranger
02-09-2008, 06:49 AM
G'day mate, pleasure to meet you http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif

Welcome to the forums! http://forums.ubi.com/images/smilies/25.gif

Niklert
02-09-2008, 07:13 AM
Thanks for the help guys! http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif
But I doenloaded and installed the 4.08m patch, and I still get the message: Server uses a different version of the game (4.08m)

Have I done something wrong?

FoolTrottel
02-09-2008, 07:26 AM
What version is showing when you start the game?
(Splash screen, bottom left part)

Could it be you've downloaded the 'dedicated server patch 4.08m?
(If so, that's not the one you need, as it's for a different product, the dedicated server of the game... go get the correct 4.08m - Size: 144.78MB here (http://www.gamershell.com/download_17669.shtml))

Niklert
02-09-2008, 08:06 AM
Ah thanx dude!

Yes when the games starts it sayis LOADING 4.07m.

Niklert
02-09-2008, 09:01 AM
ok I have downloaded the file you gave me and it still doesent work :S

Xiolablu3
02-09-2008, 09:05 AM
You must be installing it to the wrong directory.

1946 is 4.07m isnt it?

This means, the fault lies with your isntalling method.

Extract it to the C:\Program Files\Ubisoft\IL-2 Sturmovik 1946 directory

(if you installed it to the default directory)

and overwrite any files.

Niklert
02-09-2008, 09:07 AM
Yes it's 4.07

C:\Program Files\Ubisoft\IL-2 Sturmovik 1946 And still doesent work http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_frown.gif

That's really depressing.. I'll try downloading again..

FoolTrottel
02-09-2008, 09:24 AM
Me thinks we've been not really complete in our instructions... sorry for that...

After downloading the .zip file:
- You must unzip it, so you get an executable file
- then you must run the executable file ... that'll install the patch... http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_cool.gif

Niklert
02-09-2008, 09:58 AM
Mabye this sound a littlebit weird and irating, but IT DOESENT WORK!

When I start the game it STILL says LOADING version 4.07m http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_frown.gif

VW-IceFire
02-09-2008, 10:12 AM
Where is your game installed?

Jaws2002
02-09-2008, 10:15 AM
Hello Niklert and welcome.
You said in your first post that you got the IL-2 Complete serie and il2 1946. could you tell us exactly how you installed the game? In what order?
I'm saying this because you don't need the il2 complete serie. All you need to do is install the Il-2 1946 DVD and the 4.08m patch.

If you installed the complete serie on top of the 1946 you most likely messed the install.

Niklert
02-09-2008, 10:26 AM
thanx for wishing me welcome in the community!
And thanx you all for caring about by problems!:P
You are all great!

Ok.. Let's see!

I just uinstalled the games (complete series & 1946).

I will install it again now.
I will most probably install it in C:\Program Files.

BUT THIS TIME I will only install IL2 1946.
Since I've heard that you don't need the other games. Because Il2 1946 has everything you need.
So I'll try again!



ALRIGHT..

I am installing 1946 now.
(C:\Program Files\Ubisoft\IL-2 Sturmovik 1946)

Could be a great idea if someone gave me step by step orders to reach the "finish line"!

And when I'm saying finish line, I mean:
- To install the game right
- To download the patches
- To be able to meet you in online gaming!

Thank you!

Jaws2002
02-09-2008, 10:38 AM
Originally posted by Niklert:
thanx for wishing me welcome in the community!
And thanx you all for caring about by problems!:P
You are all great!

Ok.. Let's see!

I just uinstalled the games (complete series & 1946).

I will install it again now.
I will most probably install it in C:\Program Files.

BUT THIS TIME I will only install IL2 1946.
Since I've heard that you don't need the other games. Because Il2 1946 has everything you need.
So I'll try again!



ALRIGHT..

I am installing 1946 now.
(C:\Program Files\Ubisoft\IL-2 Sturmovik 1946)

Could be a great idea if someone gave me step by step orders to reach the "finish line"!


good. when you are done, start the game. It should load version 4.07m.

If so just install the 4.08m on top of it and you are done.

Start the game. It should be 4.08m.

Niklert
02-09-2008, 10:50 AM
Ok I just reinstalled the game and patched it over again with the 4.08m patch. And it still won't work at all.

Jaws2002
02-09-2008, 10:55 AM
Did it work without the 4.08 patch?

thefruitbat
02-09-2008, 11:02 AM
Its possible that you have a corrupted version of the 4.08 download, try downloading again and installing over just the il2 46 dvd (4.07m).

Its worth the effort.

cheers fruitbat

FoolTrottel
02-09-2008, 11:02 AM
And it still won't work at all.
What doesn't?
Patching to 4.08m does not work?
Or is it not connecting to a server on Hyperlobby?

Niklert
02-09-2008, 11:02 AM
No. The game does not work without the 4.08m version. The game does not work online. Any suggestions? Do i have to zip the patch in to the il2 file? i have no clue.

Niklert
02-09-2008, 11:06 AM
No,i have no problems with hyperlobby, it works perfectly fine, but the game itself won't work online when i have unzipped the files(patch). Understand me correct; there is a textbox that pops up when i try to play online;"THE SERVER USES ANOTHER VERSION OF THE GAME (V4.08m)" waht teh hel?

thefruitbat
02-09-2008, 11:10 AM
Originally posted by Niklert:
No. The game does not work without the 4.08m version. .

I dont understand what you mean here?

Can you just install the dvd il2 46? Does this play offline?

this is version 4.07. if this dosent work, then 4.08 wont, and we can deal with that problem.

Once you have 4.07 working offline, then you can install the patch over it.

fruitbat

FoolTrottel
02-09-2008, 11:11 AM
So, the 4.08m patch is not getting there where it should be getting.

- Unzip the file to a temporary folder.
- Double click the file il2_1946_408m.exe
- Have it point to the correct folder, and press Install button. Looks like this:
http://img.photobucket.com/albums/v668/fooltrottel/408mInstall.jpg

Jaws2002
02-09-2008, 11:12 AM
Let's take it piece by piece.

Is the game working offline? If yes what version it shows in the loading screen?

Niklert
02-09-2008, 11:17 AM
YES the game works offline.
When starting the game it says 4.07.
I have installed the game in CORRECT folder (trust me).

thefruitbat
02-09-2008, 11:21 AM
download the patch again, could be a corrupt download.

Jaws2002
02-09-2008, 11:25 AM
Ok then you only have problem with the 4.08 patch then.

When you install the patch if you get a message that says something like " the folder already contains a file named XXXXXXX, would you like to overwrite it?" make sure you click "YES".

Niklert
02-09-2008, 11:26 AM
Ok I have four pieces of the patch, downloaded from different web pages. (filefront, gamershell etc) none of them work.

thefruitbat
02-09-2008, 11:32 AM
the patch should be one file, at 144mb, and is an application, is this what you have?

FoolTrottel
02-09-2008, 11:32 AM
Maybe this one will:
http://mission4today.com/index.php?name=Downloads&file=details&id=1908

Niklert
02-09-2008, 11:36 AM
Yes I have the right file and it is on 144mb.
I install it in the correct folder.
Starting the game.
The splash screen still says that the game is version 4.07m!

thefruitbat
02-09-2008, 11:38 AM
Originally posted by Niklert:
Yes I have the right file and it is on 144mb.
I install it in the correct folder.
Starting the game.
The splash screen still says that the game is version 4.08m!

err 4.08 is what we're after.... 4.07 before patch

Niklert
02-09-2008, 11:42 AM
yes. sorry I meant 4.07. my fault.

thefruitbat
02-09-2008, 11:44 AM
no bother, are you using xp or vista?

Niklert
02-09-2008, 11:45 AM
xp http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif

Jaws2002
02-09-2008, 11:58 AM
OK do this:

Create a new folder on the desktop. Name it whatevr you want.

run the 4.08m patch.
When you get this screen:

http://img.photobucket.com/albums/v668/fooltrottel/408mInstall.jpg

click "browse". Show the path to the new folder you created on the desktop. then click "install".

this should unzip the contents of the patch in the new folder you created on the desktop.

Now open the new folder, copy all the content and paste it into your il2 Sturmovik 1946 Root folder. Click "yes to all" when asked if you want to overrite any files or folders. see if this works. If the patch is installed corectly it should show loading version 4.08m

thefruitbat
02-09-2008, 12:05 PM
IF jaws2002 suggestion dosen't work try this

OK, lets try from scratch, uninstall and start again, BUT install to c:\il2game (or whatever, but not program files etc)

Test that works (4.07), then copy the patch into this directory, and execute the patch from there.

you should see this

http://img.photobucket.com/albums/v668/fooltrottel/408mInstall.jpg

make sure these path highlighted blue (destination folder) is the same as your install, ie C:\il2game

if it asks you if you want to overwrite, YES.

load the game, and please be 4.08 lol!

Jaws2002
02-09-2008, 12:14 PM
I'm almost sure the patch doesn't get to the game folder.

In the first instal he installed the complete version too. That one creates a folder called "Ubi Soft" and the 1946 dvd creates a folder called "Ubisoft".This may be the problem.
Game in one folder patch in another.


But i could be barking at the wrong tree alltogether too. http://forums.ubi.com/images/smilies/35.gif http://forums.ubi.com/images/smilies/16x16_smiley-very-happy.gif

thefruitbat
02-09-2008, 12:19 PM
Originally posted by Jaws2002:
I'm almost sure the patch doesn't get to the game folder.

In the first instal he installed the complete version too. That one creates a folder called "Ubi Soft" and the 1946 dvd creates a folder called "Ubisoft".This may be the problem.
Game in one folder patch in another.


But i could be barking at the wrong tree alltogether too. http://forums.ubi.com/images/smilies/35.gif http://forums.ubi.com/images/smilies/16x16_smiley-very-happy.gif

100% agree with both points, but i always copy it in there and execute there, because you can the copy and paste the address from the address bar into patch destination folder easily and i'm lazy....

Secondly, your also right about the ubi soft ubisoft thing, god knows why they changed it, makes installing BoE a pain, if you havent got ace expansion pack cause of this.

Jaws2002
02-09-2008, 12:21 PM
If i'm thinking about it he may have installed two different games in two different folders. the complete edition in the "Ubi Soft" folder and the 46 in the "ubisoft " folder. so He may have the 46 installed right but he is starting the other game and also trying to go online with the other version. http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_confused.gif


Ok do this. Check how many Ubisoft folders you have and what they contain. Please let us know.

Jaws2002
02-09-2008, 12:26 PM
Just to make sure. Go to your il-2 1946 folder open it and start the game by clickinng on the exe there and not the desktop icon. see what version loads.

Niklert
02-09-2008, 12:35 PM
I did so and it still doesen't work..

thefruitbat
02-09-2008, 12:40 PM
what exactley did you do?

Korolov1986
02-09-2008, 12:59 PM
It should be possible to extract the patch files manually into your game directory. This is time consuming since you have to navigate to each folder and place the corresponding files in the right place, but it used to be the method I used with each patch (due to mistrust of the extraction utility). You might consider trying that instead.

Niklert
02-09-2008, 01:08 PM
installed 1946 and patched it with ver.4.08m

Jaws2002
02-09-2008, 01:22 PM
can you please answer to this one?



Originally posted by Jaws2002:
If i'm thinking about it he may have installed two different games in two different folders. the complete edition in the "Ubi Soft" folder and the 46 in the "ubisoft " folder. so He may have the 46 installed right but he is starting the other game and also trying to go online with the other version. http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_confused.gif


Ok do this. Check how many Ubisoft folders you have and what they contain. Please let us know.

thefruitbat
02-09-2008, 01:28 PM
have you checked like jaws said, to make sure there are no other installs, in c:\program files\ubisoft\ or ubi soft\, to make sure there are no conflicts?

Where did you install?

Have you tried opening the patch into another folder to check its extracting right.

It opens out to 199mb, and you should get this

http://i7.photobucket.com/albums/y290/thefruitbat1/ScreenHunter_1.jpg

2 folders, 3 files, and 3 docs.

Xiolablu3
02-09-2008, 02:15 PM
Hmm, I have never seen anyone have this trouble before with 1946 and the single patch??

Maybe he should tell us exactly where IL2 1946 is installed?

Niklert, what is the path to the game?

ie. mine is

E:\Program Files\Ubisoft\IL-2 Sturmovik 1946

The default is :-

C:\Program Files\Ubisoft\IL-2 Sturmovik 1946

WHat is yours?

If you ware installing the patch correctly, then it should ask you if you want to overwrite some files in the IL2 1946 folder, and you should click 'yes'.. Did it do this?

Niklert
02-10-2008, 11:29 AM
Mine is C:\Program Files\Ubisoft\IL-2 Sturmovik 1946

and everything looked exactly like the pic thefruitbat showed!

this is so weird! :S

Jaws2002
02-10-2008, 11:35 AM
Originally posted by Niklert:
Mine is C:\Program Files\Ubisoft\IL-2 Sturmovik 1946

and everything looked exactly like the pic thefruitbat showed!

this is so weird! :S



Start the game once clicking on the PF.exe or Il2.exe in that folder, see what version it loads.

Jaws2002
02-10-2008, 12:03 PM
Also you can check where the desktop .exe icon is pointing (the one you start the game offline with)

Right click on it and selecct properties from the menu that pops up. in the "shortcut" tab it should show you the "target" location.

That's where the game is. that's where you have to unzip the patch.

Niklert
02-10-2008, 12:12 PM
ok I did just uinstalled the game, deleted everything that had with ubisoft to do, and reinstalled the game in C/program files/ubisoft/sturmovik 1946-folder, installed and extracted the patch at the SAME folder (C/program files/ubisoft/sturmovik 1946) And I have not tried to run the game yet. but I will now!

Niklert
02-10-2008, 12:14 PM
...and when i started the game it was running 4.07m http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_frown.gifhttp://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_frown.gifhttp://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_frown.gifhttp://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_frown.gifhttp://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_frown.gifhttp://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_frown.gif DAMNIT!

JtD
02-10-2008, 12:16 PM
can you search you computer for il2fb.exe and see if there is just one file?

Jaws2002
02-10-2008, 12:19 PM
can you take a screenshot of your game folder so we can check if you have the files that came with 4.08 in there pls.

Do you know how to post screenshots on this foum?

Niklert
02-10-2008, 12:21 PM
SURE I CAN DO!! Just give me some instructions since I don't know how to do it! No probleme at all

thefruitbat
02-10-2008, 12:21 PM
This is so wierd http://forums.ubi.com/images/smilies/compsmash.gif

Jaws2002
02-10-2008, 12:30 PM
try this:

click Start/search/search for files and folders and enter in the search field "il2fb.exe".

copy and paste here the exact locations where it found the exe file.

Niklert
02-10-2008, 12:36 PM
il2fb C:\Programfiler\Ubisoft\Il-2 Sturmovik 1946 3744 kB (Program)



programfiler = program files

Niklert
02-10-2008, 12:39 PM
http://viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.editAlbumPhoto&albumID=547277&imageID=16754695&MyToken=8f65dacd-05b7-46dd-86b5-65b208f0db88

Jaws2002
02-10-2008, 12:46 PM
OK.

go to My computer\C:\Programfiler\Ubisoft\Il-2 Sturmovik 1946


Look at this screenshot:

http://i7.photobucket.com/albums/y290/thefruitbat1/ScreenHunter_1.jpg


check if you have all the files listed in this screen in the il-2 sturmovik 1946 folder and if they are the same size (fb_3do18.SFS 15,581KB and so on.)

Check every single one of those files. no need to check the folders (Missions and Paint schemes for size).

then come back here and post anything that is missing and anything that has different size.

JtD
02-10-2008, 12:48 PM
Sorry, can you search again for "ReadMe_408m.rtf"?

Niklert
02-10-2008, 12:49 PM
OH MY GOD I SOLVED IT !! LOL! I'M SO HAPPY NOW CHEERS!

Jaws2002
02-10-2008, 12:51 PM
http://forums.ubi.com/images/smilies/partyhat.gif http://forums.ubi.com/images/smilies/partyhat.gif http://forums.ubi.com/images/smilies/16x16_smiley-very-happy.gif


Congrats.

what was wrong?

Niklert
02-10-2008, 12:51 PM
Ok the problem was: I have two separate Il2 folders for some reason, one in: c:/Program files/ubisoft and the other one in c:/Programs/ubisoft.
The latter was the right one, not "program files".

but anyway! I see you all on the servers around! CHEERS! http://forums.ubi.com/images/smilies/typing.gif http://forums.ubi.com/images/smilies/clap.gif

JtD
02-10-2008, 12:52 PM
Finally! Have fun now!

Difficult start. http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif

thefruitbat
02-10-2008, 01:09 PM
glad you solved it, have fun http://forums.ubi.com/images/smilies/25.gif

http://forums.ubi.com/images/smilies/10.gifi'm flying 4.09 http://forums.ubi.com/images/smilies/16x16_smiley-very-happy.gif

fruitbat

FoolTrottel
02-10-2008, 01:57 PM
http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_cool.gif http://forums.ubi.com/images/smilies/partyhat.gif

Flight_Catalyst
06-17-2008, 11:58 AM
Posting here to bump the topic and post a solution for the identical problem with a different solution...

when installing on Vista, it installs in duplicate, once in the program files, and once in program files(x86) if you own Vista 64bit.

Make sure your patch target is the (x86) path and all will be golden.