PDA

View Full Version : What system are you running SHIII on?



shaggyofwv
04-27-2005, 07:40 PM
I have:

OS: Windows XP
Processor: P4 2.93 ghz
Memory: 512 mb DDR ram
Graphics card: 256 mb Nvidia Gforce Fx5200


Do I need to upgrade to the recommended 1 gig of memory to get this game to run more smoothly or is the problem just poor coding on the part of the developers? It gets VERY choppy when I sink a ship, almost to the point of being unplayable.

Caltone
04-27-2005, 08:00 PM
Unless you can do both, you should upgrade your video card 1st. Even at 256mb the Fx5200 is really not a true DX9 card. The extra ram you mentioned is important too, but you will not see a real performance increase until you upgrade the video card.

Hyper_Fish
04-27-2005, 08:18 PM
When I started I was using a radeon 9600 xt with 512 ram. It was consistantly choppy during the training missions, and almost stalling when I tried to play campaign. Even sitting in port was taxing my system. I added another 512 ram and it's smoothed out a lot, but still very choppy. Next step will be upgrading my athlon 1800 and motherboard. That should solve any remaining problems.

Sinking ships didn't cause the chopping to get any worse though. Not nearly as bad as you seem to be getting. I'd have to agree with caltone. Get a new vid card. And remember that some people have graphics problems with nvidia cards here.

shaggyofwv
04-27-2005, 08:37 PM
Thanks for the info, any suggestions on a better video card that won't put too much hurt on my wallet?

jasaund7089
04-27-2005, 09:32 PM
Athlon 1.4ghz<O/C 1.77ghz>
Nvidia 128mb fx5200
1gb kingston hyperx (O/C)
Windows Xp sp2

I notice alittle drop in frame rates. I will use fraps and note the frame rates I am getting in game. With this computer configuration I can still play the game with little noticeable slowdown.i.e. it's still playable.

TX-CUDA
04-27-2005, 10:03 PM
I haven't seen any stutter yet on this box. I am though still fooling with the settings on the vid card to get as much eye candy as I can as I am an old IL2/FB/PF pilot that was used to it. First thing if you have stutter is to back off the video settings a touch...if that doesn't help add a stick of RAM.


TX-Cuda
www.txsquadron.com (http://www.txsquadron.com)

MSi K8N Neo2 Platinum
AMD64 3800+
2Gig GEIL RAM
2 WD Raptor SATA Drives
ATI X800 Pro Vid card
Sharp LCD
Audigy2ZS Platinum
Antec Quiet Case

vonPletz
04-27-2005, 10:36 PM
Works fine for me now. Had some FPS lose after patch 1.2 but that seems to have gone away now. http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_confused.gif

snowdawg1
04-27-2005, 10:48 PM
Asus A7N8X deluxe 333FSB
Athlon XP2800+
Radeon 9800 pro
1 gig 333 mhz DDR Ram
2 40 gig ATA 7200 rpm drives
XP sp2

Don€t seem to have any trouble playing or losing frame rates on this rig. Video card and ram would help you Shaggyofwv . But try What TX-Cuda suggested back off your setting a bit and see what happens. And make sure you have no programs running in the background. ( ie windows services, antivirus.) that will be using what ram you already have.

ulfwulf
04-28-2005, 12:49 AM
XP sp2
pentium4 1,5 ghz
640 mb ram
audigy2zs

i had big problems after installing sh3.
screeching sounds and stuff and my cd-drive and dvd-drive started to run and totally locked up my computer. my cd-drive stopped working after a while..i disconnected the cd-drive and the game works fine now..i think it was a starforce incompability problem..i have to buy a new cd-drive..thanks ubisoft for using starforce http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_rolleyes.gif http://forums.ubi.com/images/smilies/heart.gif http://forums.ubi.com/images/smilies/11.gif

Wizage
04-28-2005, 01:06 AM
Yes, your video card is the bottleneck of performance for this game. I had the 5200fx before, and I know too painfully well how it performs on newer games (I'm happily using the 6600gt right now).

Suggestion: depends on how much you are willing to spend. If you don't want a major upgrade, and want a way out cheap, then try something like the 5900 or 5950. If you are more hardcore, try the 6800 series.

citycowboy
04-28-2005, 01:34 AM
xp sp2 / Intel D865Perl
P4 2.6ghz 800mhz FBS (hyperthread)
Nvidia 5900 fx / Samsung 730b (17inch LCD)
1gig DDR ram / 80gig SATA HD
Fortissimo sound card
DVD / CD memorex burner
450w powersupply


I build the whole thing (minus the monitor, video card, and DVD burner) for under $600 USD 2 yrs ago. My system isnt top of the line but it plays pretty much any game on the market with fairly decent FPS.

In-game I average 30 FPS - 90 FPS depending on my view.



As far as those who want a new video card, if you are looking for a good mid-range card the ATI 9800 pro is the way to go. If you got the cash go for the Nvidia 6800 ultra (just make sure you got a 550w power supply!).

The__Captain
04-28-2005, 01:38 AM
I have:

Asus A7N8X-X
AMD Athlon XP3000+
512mb RAM
ATI Radeon 9600XT
Creative Live 7.1
Win XP sp1

With me it works great. I don't have framedrops, unless there's an explosion with smoke...

cueceleches
04-28-2005, 01:56 AM
I have as follows:

Windows XP Pro
PIV @ 3.06MHz HT
2GB Ram DDR 400
SB Audigy 2
ATI Radeon 9800XT 256MB
1x80GB HDD + 1x160GB HDD
TIR 3 Pro
Hotas Cougar
CH Pro pedals.
(Yeas, I´m a flight sims fan!)

SHIII runs flawlessly on my rig.

Kpt_Zig
04-28-2005, 03:46 AM
Oh goody, a wanger-fest! http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_wink.gif http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_biggrin.gif

XP-Pro SP2
Asus P4C800-E
P4 3.2 HT 800
1Gb Corsair PC-3500
GF6800-Ultra (480w Enermax PSU)
Audigy-ZX

The lowest FPS I see is 43.

I reckon the best bang-for-buck vid-card upgrade, on a budget, would have to be the ATI 9800. http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif

ArchangelSKT
04-28-2005, 08:23 AM
My rig is:

AMD Sempron 2ghz (3000+)
1 gb ram
GF 6600 GT

I run with the settings on max and 4 times AA


It stutters a bit when there is alot of smoke after a torpedo hit.

I might upgrade to 2 gb of ram next month since it is so cheap now and I want to do it before the prices go up again.

marioh99
04-28-2005, 08:41 AM
Intel P4 3.22Ghz
1GB RAM
6800GT
WinXP Home SP2


Game runs well for me, gets a little choppy when looking through the periscope at an exploding ship. The UZO bug is present, but it doesn't seem as bad after I upgraded from the VIIB to the IXB.

Varry-USSR-
04-28-2005, 08:47 AM
specs in sig game runs perfectly at 100% settings, with AA and AF

B_F_Pierce
04-28-2005, 09:21 AM
Ohhh can I play too!!! http://forums.ubi.com/images/smilies/53.gif The Uzo bug is there but everything else is fantastic.

fissiongrubbs
04-28-2005, 11:19 AM
AMD XP 2000+ at regular speed
WinME version A
512mb crucial + outpost $5 buck special pc2100
Radeon 8500 64mb
BTC Dvd ROM 16x
Turtle Beach Santa Cruz
56x max CD rom
Mystery brand 52x32x52 CD burner
Usually < 20 FPS,until I had to kill the process with task manager, My dvd is junk. Will not read dvds or cds. Blinks for around 3 minutes then just stops. Dunno if I should blow another 20 for a drive or what. I never agreed to this term.

Cannon68
04-28-2005, 02:59 PM
A verry old http://forums.ubi.com/images/smilies/34.gif commador64.Yea Right lol
Xp home SP2
1 gig of pc2100 el cheapo ram *came with my dell*
2.8 p4
6800gt
el cheapo dvd reader
sound blaster ls sound card er somthing http://forums.ubi.com/images/smilies/59.gif

Stuntcow
04-28-2005, 03:35 PM
Running it on 2 machines.
P4 3 gig 800FSB 478
2 gig DDR400 dual channel(1 gig X2)
Asus P4P800-E Delx MB
6600 GT 128 DDR3 AGP
2x 80 SATA150 Raid 0
Pioneer DVD-RW
Unkonown 52x CD-RW
SoundBlaster Audigy2 ZS
Lian-Li Case

2nd machine is
P4 3 gig 630 2meg cache LPG775
Asus P5GDC-Delx
1 gig DDR2 533dual channel(512x2)
6800 256meg PCI-Express
2x 80 IDE133 Raid 0
Rosewell DVD/CD-RW combo
Onboard 7.1 HD sound
Lian-Li Case

This is my version of "Twins"

Cworth
04-28-2005, 03:44 PM
Im running SH3 on the following

P4 3Ghz 800Mhz FSB Socket 775
Asus P5P800 MB
1Gb PC3200 Ram (512MBx2)HT enabled
GeForce Fx5700OC 256MB video(soon to be a BFG 6600GT card)
Turtle Beach Santa Cruz Sound Card
Rosewill 52x32 DVD/CD-RW combo drive
Unknown 52x CD-RW drive
1x7200rpm Maxtor 120GB HD
1x7200rpm Maxtor 80GB HD(For backup and file storage)
Jeantech Achilles case

Stefan_246
04-28-2005, 04:07 PM
Windows XP sp1
AMD Athlon 64 3200+
Mobo MSI K8T NEO (754 socket)
1 GB Kingston Hyperx 400Mhz timings 2-3-3-5
Seagate Barracuda 160 GB
Point of view 6800 GT
Liteon 811s DVD-Burner

Running the game with 4AA and 8AF and no stutter at all. I get my lowest fps (25-30) when I look around in the harbour in a start of a mission.

To load the game takes about 30 seconds and to load a saved game takes about 45-50 seconds!
With loading times I mean how long the red bar will be present on the screen!

WhiteKnight77
04-28-2005, 04:39 PM
My rigs specs are in my sig. I had 1GB of RAM installed prior to installing the game (no problems with Starforce except operator error in reading the key properly). I have noticed that SHIII uses every bit of RAM it can and then some.

Rehlyimah
04-28-2005, 07:12 PM
P4 3.2C GHz @ 3.517 GHz w/HT
1Gb (2x512Mb) PC3200 Dual-Channel
ASUS P4C800-ED
ATI Radeon 9800PRO 128Mb
Maxtor DiamondMax 9 160Gb SATA-150 7200 RPM
Western Digital Caviar SE 160Gb SATA-150 7200 RPM
BenQ 16x Dual-Format Dual-Layer DVD-RW
Lite-On 52x32x52 CD-RW
Antec TRUE550 PSU
Antec PLUSVIEW1000AMG Case

In a few months I'll be upgrading to Athlon64 3200+, A8N-SLI, and Radeon X850XL 256Mb.

WyrdNyrd
04-28-2005, 11:52 PM
Duel AMD Athlon MP 2800+ Barton core
Tyan Thunder K7X Pro (2469)
2GB Reg/ECC RAM
Leadtek Geforce 6800 GT AGP
WD Raptor 74GB
Maxtor 300GB w/16MB cache
Plextor PX-716A

WyrdNyrd
04-28-2005, 11:54 PM
The game is quite a resource hog. I've seen it eat up over 600MB of memory during gameplay.

Treetop64
04-29-2005, 12:57 AM
- Windows XP Home Edition
- Intel P4 2.4 w/HT
- 1.5 GB of RAM
- ATI Radeon 9800 Pro w/256 MB
- Via AGP MB

MBeck
04-29-2005, 06:49 AM
Desktop:
P4 2,4
Radeon 9700 Pro 128Mb. (Runs great in 1600*1200 too)
15Gb RAM

Laptop:
1,7Ghz Centrino
1 Gb ram
9600 64Mb
Runs at default resolution with some minor problems

Bass29
04-29-2005, 06:58 AM
this runs really well. but a little bit of stutter on big explosions...

a64 3500
9800xt
1gig cas2 dc ddr400

vid card seems to be the most important thing.

BaneSixEcho
04-29-2005, 07:19 AM
AMD Athlon 64 FX-51
Asus ATI Radeon 9800XT
1GB Kingston HyperX RAM
Creative Audigy2 ZS Platinum
Windows XP Home SP2

SH3 runs great. 140-ish fps with four programs and all of XP's default services running in the background. I'm hoping Black Viper's new site gets finished soon so I can use his guide to trim down the services a bit.

Shultzz005
04-29-2005, 11:19 AM
I am using a home built computer.

AMD Athlon64 3500+
Asus A8V Deluxe MB
1GB DDR 400
ATI X800XT

I've had very few problems. Just some CTD's when I would order the deck guns manned..etc.
I saw a mention of Bink Video Tools in another thread and I saw it (binkw32.dll) in one of my crash related files so I installed it. I have had no problems since installing it.

http://img113.echo.cx/img113/7251/shultzz005100k0nn.jpg (http://www.imageshack.us)
"What do you mean the head is broken?"

VikingViper
04-29-2005, 11:30 AM
Running it on:
AMD XP2600+@2.1Ghz 400Mhz FSB
ASUS A7N8X-Delux
1024 MB Corsair PC3200 Dual Channel
Geforce Ti4600 (old and still kicking http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_biggrin.gif )
Hansol 19" CRT
360GB HDD
NEC ND-3500AG DVD-burner
Windows XP SP2

CARBONFREEZE
04-29-2005, 01:02 PM
Dual Xeon 3.6
4096 DDR-2-400 ECC RAM
Game installed on 2x Raptor 74gb SATA HDD in RAID 0
Tyan i7525 Mainboard
Gf6600gt

w00ps
04-29-2005, 02:45 PM
Win XP Pro Corp / SP2
Intel P4 2.6C HT @ 3460
Abit IC7
2-gig (4X512) Corsair XMS in duel channel
2-WDSE 80 = RAID0
ATI 9800 Pro 440/375 (stock cooled)
TB Santa Cruz /Klipsch Pro Media 4.1
Antec 1080/AMG/TC550

Just added the second gig of ram which really helped out in SH3 . SH3 seems to be a mem hog ; as I have tested it to use 1020-1100mb during game play .

Cloud_Cat
04-29-2005, 04:47 PM
XP pro SP2
ATI 9600 256mb Graphic card
Athlon XP 2600 333FSB
Creative digital soundblaster 5.1
Nvidia Nforce MoBo (something like that anyway)
768 DDR dual channel ram
200 g HDD

Sh3 runs as smooth as a smooth thing on mine, no problems at all. Only get a slight FPS drop when close to Water plumes from D/charges

Just out of interest, i used to be a Nvidia Graphics fan boy, but got ragged of with them when i bought several in a relativly short space of time and thought that each time i got one the performance dropped. So much that i won't have another Nvidia card in my system.
Got my ATI and it out performed all the Nvidia stuff i'd had before and my m8s NV card which is supposed to be a superior piece of kit.

Odd that an Nvidia graphics card performed like a bag of **** on an Nvidia MoBo. But ATI are as smooth as silk. Don't get it.

May be a personal preference thang.


Regards

toron27
04-29-2005, 06:17 PM
Intel mobo 845ebg2 p4 1.8ghz
512mb memory
abit g4 ti4200 64mb
audigy 2

Game runs very well except at harbor when underway when it slows down to 19 - 23 fps........out at sea it can be anywhere from 39 to 50 fps.
I know my pc is dated but I am in the process of building a new one.