Thread: Rocksmith USB cable and Windows PC - how to make it work ? | Forums

  1. #21
    Yellow_Melos's Avatar Member
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    UK
    Posts
    300
    Few tips for you guys..


    always use a USB socket on the board and not on a USB hub or front panel connector.

    update you system board with the latest chipset drivers.

    try not to plug anything else on the same bus as the real tone cable or plug everything else in a powered USB hub.

    for windows 7 user check that unsigned driver install is set to allow or prompt ( prompt would be better for security reasons )

    unplug any unnesseary usb devices ( memory stick, external hdd that are not needed like backup drives, phones, camera media players and so on )
    Share this post

  2. #22
    Originally Posted by Yellow_Melos Go to original post
    Few tips for you guys..


    always use a USB socket on the board and not on a USB hub or front panel connector.

    update you system board with the latest chipset drivers.

    try not to plug anything else on the same bus as the real tone cable or plug everything else in a powered USB hub.

    for windows 7 user check that unsigned driver install is set to allow or prompt ( prompt would be better for security reasons )

    unplug any unnesseary usb devices ( memory stick, external hdd that are not needed like backup drives, phones, camera media players and so on )
    Hello. I made everything what u said, but it's not working :S any more tip?
    Share this post

  3. #23
    Wrathchild68's Avatar Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    UK
    Posts
    326
    My cable is plugged directly into the front USB and works/shows up as connected. Only problem I have is that sometimes the game won't start if the cable is already plugged in, so I have to unplug, start game and then reconnect.
    Share this post

  4. #24

    Originally Posted by Wrathchild68 Go to original post
    My cable is plugged directly into the front USB and works/shows up as connected. Only problem I have is that sometimes the game won't start if the cable is already plugged in, so I have to unplug, start game and then reconnect.
    Still doesn't work...
    Share this post

  5. #25
    Black_Widow9's Avatar Community Representative
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    U.S.
    Posts
    15,368
    Originally Posted by moregergely9909 Go to original post
    Still doesn't work...
    Have you looked at the FAQ's? http://forums.ubi.com/showthread.php...tion-and-FAQ-s
    At the bottom is a special section for the Rocksmith Real Tone Cable with directions. It is also in the Troubleshooting at the very end.

    Problem: When I plug in my Rocksmith Real Tone Cable, it doesn’t show up or Windows has trouble starting the device.
    Solutions: Make sure that the USB port that you’re plugging the cable into is providing enough power to the cable and configured for Full Speed (12Mbit/s) or faster. Make sure that the Rocksmith cable is being listed in the “Recording” tab of the Sound control panel. If the cable is being recognized by Windows, then the game should be able to access it.
    For best results, plug the Rocksmith cable directly into a powered USB port on your PC.

    Share this post

  6. #26
    gargravar's Avatar Member
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Adelaide, Australia
    Posts
    80
    My machine says it supplies 500 milliamps per port so power shouldnt be a problem and is setup as per the faq. Rocksmith sometimes disconnects even during a song requiring some fiddling to get going again. All ports say they are running full speed. It seems the cable is recognised better if I unplug the mouse and keyboard, using Bluetooth versions instead.

    Makes pine for the ps3 reliability!

    There also appears to be a latency between striking a note and hearing the sound in rocksmith has a small delay. Enough to make playing difficult. I don't think I hadthis problem on the PS3 version.
    Share this post

  7. #27

    Originally Posted by moregergely9909 Go to original post
    hello i bought a real tone table.
    I plugged in my pc in every usb port but it always says "UNKNOWN DEVICE"
    nothing appear on sounds, recordings.
    only "unknown device".
    I tryed to plug in 1 another pc and 2 laptop, every says "unknown device".
    I installed demo... same problem.(no driver installed?)
    is there a problem with that ........... cable?
    or what? i'm angry.








    pls help

    Hello all, i went to the shop and exchanged the cable, it does work.
    If u have same problem, the Cable is
    DEFECTIVE PRODUCTR!
    Share this post

  8. #28
    Originally Posted by Crossfire22_501 Go to original post
    I have tried plugging the Rocksmith USB cable into my Win7-64 PC which is "supposed" to work. Unfortunately I see this error message instead. Any ideas ? Error code of the driver is a very generic "cannot start"



    I have the same problem and i dont know how to make it work
    Share this post

  9. #29
    Originally Posted by predalien23 Go to original post
    I have the same problem and i dont know how to make it work
    Have you tried "ALL" USb ports on your computer? Including behind the PC and if its a desktop the ones on the motherboard?
    Share this post

  10. #30
    the port with 500mA is an USB3.0 port which might cause problems.

    an USB 2.0 port only has 200mA output so try one of those.
    Share this post