PDA

View Full Version : Constant crash after playing a while



henry05
03-18-2005, 02:18 AM
So far the game works fine, it just crashes continiously after I played for an hour or two, ending up at the desktop with an MS fatal error message. What could that be, any ideas, help?

(Got a pretty high end system, so I don't believe it's a memmory issue.....or is SH3 one of those memory leaking games http://forums.ubi.com/images/smilies/784.gif )

Besides that, SH3 works fine for me..no big time bugs bothering me. Ohh one more thing, can I implement other music files, for example the theme song from "Das Boot" http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_cool.gif , and how would I do that? Thanks for any help!

Ziem
03-18-2005, 03:06 AM
Hi,

Same here after 2 houres or so..dang, crash to desktop. Gotta a rather high end machine myself
(xp4000+, 2gig ram, dual en6600gt pci cards). I got no idea what causes it. It happened once in the crew screen, once in the map screen etc. Taught me to save frequently.

As for your music question. you can put all your beloved songs (mp3) into the data\sound\gramaphone dir. and play away.

stephenkchan
03-18-2005, 05:13 AM
I second that. I get a bug which throws me out as well and gives me the do I want to mail MS option. I think it mainly happens when I am about to attack something but not always. Hence I save a lot.

Ziem
03-18-2005, 05:53 AM
Yup, you're right..forget to mention it. It indeed happens either before or after an attack.

suzukigsx600f
03-18-2005, 06:26 AM
hi
all not sure this will work but i had the same crashes. & i nailed it down to my sound blasater live 5.1 took it out and used the on board sound & now everthing works in SH3 and i was on till 3am thats about 7h play with not one error. give it a try.....wow this game was worth the wait http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif

Ziem
03-18-2005, 07:35 AM
tx for tip suzuki but I already use an onboard sound card type Realtek ac97. But the thought that it could be, or in your case was a soundcard problem, is an interesting one. On the other hand I don't understand that it happens each time after about 2 hours.

suzukigsx600f
03-18-2005, 08:34 AM
Hi Ziem. yes its the same Realtek ac97 im using
I suppose you have closed all background tasks..& turned off power managment and screen savers ...also do a defrag..

TASKFORCE1x1
03-18-2005, 09:33 AM
CTRL + ALT + DEL will bring up taskmanager. You can see the Processes running which may be programs running without actully seeing their windows on the desktop. SpoolSV.exe is one of those things used for the printer you need to have running if you use a printer. You can end task on some of these but DONT end task on EXPLORER! or you will loose your desktop unless you reboot again. This taskmanager is a good way to see what all is running and what all could be suspicious programs like spyware. SP2 usuers possibly dont have spyware no more but dont quote me on it. I will post a sample of the critical things that can be running as a minimum before SHIII will run. (now you can have other things running but if you want to really free up your memory for best performance I stop other processes from running) my source of all this information comes from many websites but there is one you can take a look at to learn more about processes and services in windows here--- www.theeldergeek.com (http://www.theeldergeek.com)

Here is a more direct link to the services.
http://www.theeldergeek.com/services_guide.htm


Understand also that in your registry with using regedit.exe (a XP or 2000 windows program) you should also note that there is a place called RUNONCE and RUN folders which act like a startup menu folder. Anything in there will run up a program whatever is specified in those folders every time the computer is booted up. I always choose to delete whats in runonce since I dont use things like sound card launchers or video card launchers which are usually seen as small tray icons next to your clock. Up to you to stop those but do so at your own risk. Always remember if you mess with your registry be sure to back it up. If you mess it up its possible your windows wont start and you would have to reload your windows all over again from scratch. Anyways for those who want too , more power to you. The website I mentioned before is good reading and you can finally take control of what is run up every time windows boots.

TASKFORCE1x1
03-18-2005, 09:40 AM
This is my taskmanager on my PC and what should be critical to keep the PC going. CTRL + ALT + DEL all 3 keys will bring up taskmanager for windows XP users.

http://img.photobucket.com/albums/v298/Taskforce1x1/sysprocesses.jpg

Ziem
03-18-2005, 10:11 AM
Tx for all the tips. I just got a new compu. My old taskmanager used to look almost like yours Taskforce, but with the new one there also came a load off rubbish in the taskmanager. I already did some cleaning but still have to finish it, was too busy with SHIII http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif

Will let you know if it works out.

On the other hand the 2 hour crash also has a good side. You can stretch your legs and go to the toilet. http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_wink.gif

henry05
03-18-2005, 11:00 AM
Thanks for all the good tips, but how would you do the following:

"nailed it down to my sound blasater live 5.1 took it out and used the on board sound & now everthing works"

What's the on board sound and how would I switch it? Thanks!!

PS: sunk my first big warship today, an aux cruiser http://forums.ubi.com/images/smilies/icon_twisted.gif Not big I know, but I started playing the career right away from '39 and just got my VII so I could explore England's ports haha

suzukigsx600f
03-18-2005, 11:59 AM
henry05 . if your motherboard has on board sound you can turn it on in the bios once you pull the sound card, after i done this i got all the sounds that the crew make cool..

now you have type vII keep away from my town Hartlepool http://forums.ubi.com/groupee_common/emoticons/icon_smile.gif

mariness2
03-18-2005, 01:21 PM
Before removing any sound cards, decrease sound acceleration in DXDIAG first and test at each level. If it crashes again, move the slider left one notch, then reboot and play again and test.

henry05
03-18-2005, 02:18 PM
thanks for the last tips. I have no real sound problems, I mean all the sound is working fine, including crew speaking. It's just the occasional crash that involves some weired noises...like static.
And I'll keep away from your hometown suzu hehe