PDA

View Full Version : Performance on AMD 64 system



riktor_1
03-09-2004, 04:14 PM
Hello,

I don`t know if I am expecting too much of my computer, but I have a question regarding the perfomance of Far Cry Demo 2 on my machine.

I have an AMD 64 3000+, Radeon 9800 Pro 128 (Cat 4.2) and 1GB Ram, and at 1600x1200 with everything turned to high (AA and AF are disabled in the drivers) I "only" get between 15-25 fps with the average beeing around 23. Is this what I should expect, or is it too low? On medium I get between 30-40 fps, but I have a thing about running my games on High or Very High http://ubbxforums.ubi.com/infopop/emoticons/icon_smile.gif I have also heard of people with not so high specs. getting the game to run smoother than me with those settings.

Also, does the demo utilize the AMD 64 to its full potensial?

Thanks in advance for any answers.

riktor_1
03-09-2004, 04:14 PM
Hello,

I don`t know if I am expecting too much of my computer, but I have a question regarding the perfomance of Far Cry Demo 2 on my machine.

I have an AMD 64 3000+, Radeon 9800 Pro 128 (Cat 4.2) and 1GB Ram, and at 1600x1200 with everything turned to high (AA and AF are disabled in the drivers) I "only" get between 15-25 fps with the average beeing around 23. Is this what I should expect, or is it too low? On medium I get between 30-40 fps, but I have a thing about running my games on High or Very High http://ubbxforums.ubi.com/infopop/emoticons/icon_smile.gif I have also heard of people with not so high specs. getting the game to run smoother than me with those settings.

Also, does the demo utilize the AMD 64 to its full potensial?

Thanks in advance for any answers.

xgsystem
03-09-2004, 05:02 PM
I'm really not in a position to tell you what fps you should be getting. Although as this is a completely new engine, and these are only demo's etc. I'd say you will get more fps in the full game.

Also your system specs are very nicehttp://ubbxforums.ubi.com/infopop/emoticons/icon_smile.gif But in 1600x1200 that does indeed take up alot of bandwidth.

But i really do beleive that the full game will fix most of ppls problems.

riktor_1
03-10-2004, 12:08 AM
Thank you very much for your answer. I am starting to suspect that my video card is the sinner, since it "only" has 128 ram. But if that turns out to be that cause, it is a bit weird that it is the recomneded reqs. for the game. (Sorry for the english, early in the morning http://ubbxforums.ubi.com/infopop/emoticons/icon_smile.gif)

Tmurto
03-10-2004, 04:46 AM
Video ram is not an issue really, 128 is plenty, and if more is needed, the 8x AGP interface of current systems and dual-channel ram make up for anything IF it went beyond.

The fact you have an Athlon 64 probably won't make games faster than if you were using a "regular" Athlon XP with the same clockspeed. Athlon64 chipsets (mobo) aren't quite fully developed yet, because the technology is so new. So probably your motherboard is a limiting factor to getting everything out of the processor.

Second, games are not 64bit applications, and probably won't be for a long time. So clockspeed, not the fact it is 64bit enabled, will actually determine how your game runs.

And your videocard is pretty much top of the line. It will not be obsolete for years to come, because right now it is way over what anything requires.

riktor_1
03-10-2004, 07:09 AM
In other words, I should continue searching for the performance-killer?

colic0
03-10-2004, 02:48 PM
How do you display the FPS? Is there a console command? Or do you have to use FRAPS? I only ask I have praticly the same setup as you and I will see what I get http://ubbxforums.ubi.com/infopop/emoticons/icon_smile.gif

G512
03-10-2004, 03:40 PM
Type in the console:

\R_displayinfo 1


I think the guy who started this post should be getting more FPS than he is now. Here is what i get for my system:

Althon 2600XP O/C to 2.2ghz, 333mhz 512mb ddr (o/c to 388mhz), Radeon 9800 (non pro).

I get 41FPS @ the start of the Research demo with everything on Very High @ 1024x768. The FPS stays at 20-40fps indoors.

His system is indeed slightly superior to mine, this should mean he should be getting more or similar FPS to me. My concern is what type of RAM he has got, he says he has 1GB of RAM but what is its speed?

If he has 1GB of PC2100 then there is a MASSIVE bottleneck as this is limiting the CPU's Front Side Bus. Do you (riktor) no what type of RAM you have? (PC2100,PC2700,PC3200)

Regards,

Gary

riktor_1
03-10-2004, 03:46 PM
PC3200. I am thinking of trying the Cat 4.3, since I have heard they have given improvements of up to 14% in Far Cry. But I have also heard that they create problems, anyone know?

Also, the resolution I am trying is 1600x1200 with everything set to high. With everything set to medium, my fps is between 30 and 40.

Spiff1333
03-10-2004, 05:39 PM
What size is you monitor because 16x12 is really high, especially for this game. Lower the res, up the other settings and I guarantee improvemnt.

seinfeldrules
03-10-2004, 05:54 PM
Yeah the 1600x1200 is killing you. I have talked to some knowledgable people about this game and they have said no current card can really handle it at that resolution. Gotta wait a few more months for the real powerhouses to come out http://ubbxforums.ubi.com/infopop/emoticons/icon_smile.gif

danhyland
03-10-2004, 09:09 PM
This forum is really helping me decide where to go with my setup, keep up the good work. I am having freeze problems with both demos. A7N8X DX 8X, xp2800, g4-ti4200/128/53.03, 512 pc2700, DX9.0b , playing at 1024x768. Shouldn't have these probs.

OFPN_Shadow
03-11-2004, 05:32 AM
Yup, high resolution is a killer in this game.
I'm going from avg 45 down to avg 25 when switching from 1280x1024 to 1024x768, all on high except medium shadows.
Specs: P-IV 3, 2GB DDR400 (3200?)dual yadi-yadi, GF4Ti4600.

OFP Missions Depot (http://home.c2i.net/shadow)
http://home.c2i.net/shadow/mark23right.gif http://www.3dactionplanet.com/flashpoint/news/shadow/92i.jpg

RKC-Z
03-14-2004, 08:35 AM
<BLOCKQUOTE class="ip-ubbcode-quote"><font size="-1">quote:</font><HR>Originally posted by riktor_1:
PC3200. I am thinking of trying the Cat 4.3, since I have heard they have given improvements of up to 14% in Far Cry. But I have also heard that they create problems, anyone know?

Also, the resolution I am trying is 1600x1200 with everything set to high. With everything set to medium, my fps is between 30 and 40.<HR></BLOCKQUOTE>
hi m8 if u read about those 4.3 drivers they still have a problem with the fc demos the only drivers that work correctly with the demos so far for me is the 3.9 recommended by fc developers i have an amd 2800+ ati 9800 pro 1024 333 ram and i get between 30 and 80 fps depending where i am in the game.

Wildhound3k
03-14-2004, 12:20 PM
You're running a 32bit OS and a 32bit program. Which essentially means your Atlhon 64 is not much better than an Athlon XP 3000+.

Give it 6 months to a year, then perhaps 64bit technology will be worthwhile. Of course by then 3000+ will seems a little outdated.